Kritérium pre antioxidačnú kapacitu potravín je vyjadrené v hodnotách ORAC. ORAC je skratka pre „Oxygen Radical Absorbance Capacity“, antioxidačný parameter vyvinutý v American National Institutes of Health v Baltimore v USA. Čím vyššia je hodnota ORAC, tým vyššia je antioxidačná hodnota potraviny.
Hodnoty ORAC sa uvádzajú ako (mol TE / 100 g) (mikromóly ekvivalentu Troloxu na 100 gramov). Ekvivalent Troloxu sa používa ako miera antioxidačnej kapacity. USDA (americké ministerstvo poľnohospodárstva) odporúča, aby dospelý človek skonzumoval asi 3 000 až 5 000 jednotiek ORAC denne.
Väčšina z nás počula, že čučoriedky sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Vedeli ste, že existuje asi 60 potravín a korenín, ktoré sú zjavne ešte lepšie (lepšie povedané … majú vyššiu antioxidačnú hodnotu)?