Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 2-4 pracovných dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 2-4 pracovných dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Nedostatok vitamínu D?

Spoznajme vitamín D a jeho výhody

Vitamín D obsahuje vitamíny D-1, D-2 a D-3, ale existuje iba v dvoch formách: ako vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Je tiež známy ako „slnečný vitamín“, pretože naše telo si ho produkuje z cholesterolu, keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu. Tento vitamín rozpustný v tukoch má v tele niekoľko dôležitých funkcií. Najdôležitejšie sú regulácia črevnej absorpcie vápnika a fosforu a podpora normálneho fungovania imunitného systému. Poznáme tiež mnoho ďalších funkcií:

  • podporuje zdravie svalov
  • podporuje rast buniek
  • zmierňuje zápal, ktorý pomáha predchádzať chorobám, ako je reumatoidná artritída a psoriáza
  • reguluje krvný tlak
  • podporuje kardiovaskulárne zdravie

Pretože zlý príjem vitamínu D by mohol predstavovať zdravotné riziko, v Slovinsku prebiehajú dva výskumy. Výsledky už priniesli niekoľko odpovedí na niektoré kľúčové otázky. Táto oblasť bola skúmaná v národnom výskume NUTRIHEALTH a pokračuje v rámci výskumného projektu „Výzvy pri dosahovaní dostatočného prísunu vitamínu D“, ktorý vedie Inštitút výživy. Predbežné výsledky naznačujú, že prísun vitamínu D je tento rok ešte horší ako minulý.

 

Nedostatok vitamínu D až u 80% Slovincov

Otázka „Aký je prísun vitamínu D u obyvateľov Slovinska?“ v rámci národného výskumu NUTRIHEALTH odpovedal prof. DR. Igor Pravst, Inštitút výživy, vedúci výskumu Nutrihealth: »V štúdii sme určili prísun vitamínu D analýzou vzoriek krvi u 280 dospelých vo veku od 18 do 74 rokov. Zistili sme obrovské rozdiely v dodávke vitamínu D u dospelej populácie Slovinska v rôznych ročných obdobiach. V období od novembra do apríla bolo až 80% dospelých nedostatočne zásobených vitamínom D a takmer 40% malo dokonca závažný nedostatok. Výsledky boli ešte alarmujúcejšie, ak boli vyhodnotené podľa prísnejších odporúčaní Medzinárodnej endokrinologickej asociácie, ktoré ukazujú, že menej ako 5% dospelých bolo optimálne zásobovaných počas zimy vitamínom D. «

 

Prírodné zdroje vitamínu D

Vitamín D sa produkuje v pokožke pomocou slnečného žiarenia. Množstvo slnečného žiarenia potrebné na syntézu primeraného množstva vitamínu D sa líši v závislosti od veku človeka, farby pleti, vystavenia slnku a možných zdravotných problémov. Produkcia vitamínu D s vekom klesá. Okrem toho iba slnečné žiarenie najmä v zimných mesiacoch nemôže telu zabezpečiť dostatočné množstvo vitamínu. Ďalším dôležitým zdrojom vitamínu D je jedlo, kde sa vyskytuje prirodzene, ale stále nie je dostatočné.

Vo vyváženej strave sú najdôležitejším zdrojom vitamínu D hlavne rôzne potraviny živočíšneho pôvodu, napr. ryby, vajcia, mlieko, mliečne výrobky. Rastlinné produkty ho obsahujú hlavne ak sú obohatené. Preto pri pravidelnej konzumácii týchto potravín tak často, ako je to odporúčané, môže jednotlivec prispieť k lepšiemu prísunu vitamínu D. Výrobcovia tento vitamín tiež pridávajú do určitých potravín, najčastejšie do raňajkových cereálií, rôznych nátierok a nápojov, čo je tiež uvedené na štítku. Podobne musí byť na doplnkoch výživy uvedené množstvo pridaného vitamínu D. Prof. dr. Igor Pravst, Inštitút výživy, hovorí: »Podľa európskych právnych predpisov o označovaní potravín môže potravina alebo doplnok výživy obsahujúci 5 µg vitamínu D označovať, že obsahuje 100% odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu. Referenčné hodnoty pre denný prísun vitamínu D sú vyššie (15 alebo 20 µg), preto niektorí výrobcovia potravín alebo doplnkov výživy často zahŕňajú upravené dávky, ktoré označujú ako napr. 300% alebo dokonca viac z odporúčaného denného príjmu. Berúc do úvahy vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, takéto dávky zvyčajne nepredstavujú zdravotné riziko a bezpečný denný príjem vitamínu D zo všetkých zdrojov pre zdravých dospelých je až 100 µg. «

Nedostatok vitamínu D sa stáva ešte bežnejším

Počas leta, pri normálnom vystavení UVB lúčom, je väčšina ľudí zásobovaná vitamínom D, zatiaľ čo v našich zemepisných oblastiach počas jesene a zimy závisíme hlavne od príjmu vitamínu D. Niekoľko potravín je prirodzene bohatých na tento vitamín, vďaka čomu je vitamín D na jeseň a v zime jedným z najčastejšie používaných doplnkov výživy.

 

Problém s nedostatkom vitamínu D však nie je iba na jeseň a v zime. Nedostatok je aj v letných mesiacoch, pretože väčšinou vtedy neprijímame, stratený vitamín D, ktorý spracúvame počas celého roka (október až apríl).

Medzi rizikové skupiny s nedostatkom vitamínu D patria: tehotné a dojčiace matky, starší ľudia najmä nad 70 rokov, kojenci a deti do 5 rokov, ľudia s tmavšou pokožkou a osoby s veľmi malým slnečným žiarením.

Nedostatok vitamínu D sa môže vyskytnúť z rôznych dôvodov
  • Pri diéte sa neprijíma dostatok vitamínu D
  • Nedostatok absorbovaného vitamínu D z potravy (problém s malabsorpciou)
  • Menej vystavenia slnečnému žiareniu
  • Pečeň alebo obličky nemôžu premieňať vitamín D na aktívnu formu
  • Niektoré lieky ovplyvňujú schopnosť tela premieňať alebo absorbovať vitamín D
Aké sú najčastejšie príznaky nedostatku vitamínu D?
  • Časté infekcie a slabý imunitný systém
  • Výkyvy nálad
  • Znížená hladina vápnika
  • Priberanie
  • Strata kostí a zlomeniny
  • Bolesti kostí a kĺbov
  • Svalové kŕče a slabosť
  • Vyčerpanosť a celková únava
..čo môže tiež viesť k vážnejším problémom a chorobám:
  • Astma
  • Cukrovka
  • Kardiovaskulárne ochorenia (vysoký krvný tlak a / alebo kongestívne zlyhanie srdca)
  • Osteoporóza a / alebo osteopénia
  • Autoimunitné choroby
  • Syndróm chronickej únavy
  • Alergie
  • Kožné ochorenia (dermatitída, ekzémy, ..)

Nedostatok vitamínu D sa prejavuje okrem iného aj horšou prirodzenou odolnosťou (vrodená imunita) proti akútnym (vírusovým) respiračným infekciám. Vo vírusovej sezóne odborníci poukazujú na to, že ak máme dostatok vitamínu D, môžeme zmierniť alebo zmeniť priebeh ochorenia upokojením nadmerného zápalu v pľúcach. Prof. dr. Marija Pfeifer, PhD. med., odborný internista, endokrinológ, predseda Asociácie endokrinológov Slovinska pri SZD: »Vzhľadom na čoraz viac údajov o priaznivých účinkoch vitamínu D na znižovanie výskytu vírusových infekcií dýchacích ciest, z iniciatívy mojich kolegov, Lekári ID, pred pár dňami sme pripravili Odporúčania na náhradu vitamínu D. V Slovinsku bola na konci minulého roka ustanovená Expertná skupina pre prípravu národných pokynov pre prísun vitamínu D, ktorú vediem. Na budúci rok plánujeme predstaviť komplexné národné smernice. «

 

Súčasná situácia prinútila niektorých členov skupiny pripraviť dočasné usmernenie na účely zmiernenia. Hovorí sa: »Na základe údajov o extrémne vysokej prevalencii závažného nedostatku vitamínu D u slovinskej populácie na konci jesene a zimy odporúčame nahradiť vitamín D3 preventívne.«

 

V lete sa dá potreba vitamínu D v tele dosiahnuť krátkym miernym vystavením slnečnému žiareniu a na jeseň a v zime je hlavným zdrojom stravy. Mnoho ľudí si však kladie otázku, aké množstvo tohto vitamínu by sa malo konzumovať?

Koľko vitamínu D potrebujeme?

Množstvo vitamínu D, ktoré denne potrebujete závisí od Vášho veku a stavu. Odporúčania pre nahradenie cholekalciferolu (D3) v určitých obdobiach:

U zdravých dospelých osôb je odporúčané denné množstvo vitamínu D3 od začiatku októbra do konca marca 800 – 2 000 IU. V rizikových skupinách je odporúčaná denná dávka pre chronických pacientov a starších ľudí 1 000 – 2 000 IU počas celého roka. Tehotným a dojčiacim matkám sa tiež odporúča, aby denne užívali 1 500 – 2 000 IU vitamínu D. Ak máte pochybnosti, môžete si pred doplnením otestovať svoje hodnoty. U detí do 1 roka je odporúčaná dávka 400 – 1 000 IU denne a od 1 do 18 rokov 600 – 1 000 IU denne. Ak už vírusy existujú, môže sa zvýšiť príjem vitamínu D. Odporúčaná dávka v tomto období je 14 000 IU 4 dni po sebe, ak ste predtým neprijali dostatok vitamínu D, pokračujte 2 000 IU denne.

* IU – medzinárodné jednotky, 1 000 IU = 25 mikrogramov cholekalciferolu

* NIJZ 2013; prevzaté z D-A-CH: Nové referenčné hodnoty pre vitamín D. Ann Nutr Metab 2012; 60: 241–246

* Holick M a kol. Hodnotenie, liečba a prevencia deficitu vitamínov: Pokyny pre klinické postupy endokrinnej spoločnosti, J Clin Endocrinol Metab 2011; 96: 1911 – 1930

 

Pri vystavení slnku môžeme získať asi 10 000 IU vitamínu D (alebo viac). V štúdii z roku 2012 lekári potvrdili, že konzumáciou 5 000 IU vitamínu D denne počas 3 mesiacov, môžeme prekonať nedostatok vitamínu D a zvýšiť hladinu vitamínu D v krvi.

Uistite sa, že máte dostatok vitamínu D3!

Izdelek ne obstaja!
Delivery
Už iba 49€ do DORUČENÁ ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nie sú žiadne produkty.

Špeciálna ponuka len tu!

Pridajte k objednávke a ušetrite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispieva k metabolizmu tukov, odbúrava nadbytočnú telesnú hmotnosť a prirodzene potláča pocit hladu

25,90  7,25 
-40%
IMUNUP*

Obsahuje 7 aminokyselín, 11 vitamínov a 8 minerálov pre silný imunitný systém

18,59  11,16 
-40%
Vitamín D3 v prášku*

Najviac biologicky dostupná forma prášku vitamínu D3

8,50  5,10