Jogurtové pečivo s ovocím – recept
Jogurtové pečivo je jedným z najjednoduchších a najzdravších dezertov. Je vhodný pre všetkých milovníkov dezertov ako aj pre tých, ktorí majú radi zdravšie a menej kalorické dezerty. Akékoľvek ovocie podľa Vášho výberu dodá osobitnú chuť.
Pripravili sme pre Vás recept na jednoduché jogurtové ovocné pečivo a na konci Vás čaká zimná verzia tohto lahodného dezertu.
Aké sú ingrediencie?
Všetky už máte doma!
Pre toto jogurtové pečivo budete potrebovať:
- 360 g gréckeho jogurtu
- 5 PL kokosového oleja
- 1 šálka kokosového cukru (môžete použiť menej) alebo 2 PL agávový sirup
- 4 vajcia
- 1 lyžička škorice
- 3 šálky cukrárskej múky
- 1/2 lyžičky prášok do pečiva
Rúru predhrejte na 180 ° C. Na pekáč natrite tenkú vrstvu kokosového oleja a posypte ho trochou múky alebo strúhanky. Ďalej si pripravíme cesto, na ktoré treba veľkú misu. Pridajte jogurt, vajcia a kokosový cukor a dobre premiešajte. Po tom, čo je všetko spolu zmiešané, pridáme kokosový olej, múku a prášok do pečiva. Keď je hmota dobre premiešaná, nalejeme ju do pekáča a pečieme 30 minút.
Chceli by ste po 30 minútach skontrolovať, či je cesto upečené, ale neviete ako? Podelíme sa s Vami o skvelé rady! Vezmite špáradlo a pichnite ho do stredu koláča. Ak vytiahnete čisté špáradlo pečivo je hotové a ak nie, necháme ešte minútu piecť.
Kedy a ktoré ovocie treba pridať do pečiva?
Pridajte do koláča akékoľvek ovocie (marhule, hrušky, jahody, ..). Ak máte čerstvé ovocie, jednoducho ho pridajte na vrch cesta a pečte. Sušené ovocie (mango, brusnice, ..) je najlepšie nakrájať na malé kúsky a zamiešať do cesta. Ak máte mrazené ovocie, odporúčame Vám ho najskôr rozmraziť alebo ho posypať cukrárskou múkou. To je veľmi dôležité, aby ste sa vyhli lepkavému pečivu.
Našou obľúbenou kombináciou je jogurtové pečivo s agávovým sirupom a malinami. Má veľmi osviežujúcu a šťavnatú chuť. Výhodou tohto dezertu je, že si ho môžete pripraviť kedykoľvek počas roka. Ako sme sľúbili, máme pre Vás veľmi špeciálny recept vhodný najmä na chladnejšie dni.
Jogurtové pečivo s jablkami a škoricou
Keďže prichádza zima, podľa toho vyberieme suroviny na jogurtové pečivo. Do cesta pridáme škoricový a jablkový krém, ktorý zabezpečí dokonalú kombináciu na jeseň alebo zimu. Vrch obohatíme jogurtovým krémom.
Čo potrebujeme do jogurtového pečiva s jablkovým krémom a škoricou?
Pre jogurtový krém:
- 4 šálky gréckeho jogurtu
- 250 ml sladkej smotany
- 2 PL mletý kokosový cukor alebo erytritol
- 8 plátov želatíny vanilkový cukor (voliteľné)
Pre jablkový krém:
- 3 malé jablká
- 2 PL mletý kokosový cukor
- 1 PL kokosový olej
- 1 lyžička škorica

Postup
Začneme jablkovým krémom. Jablká olúpte, nakrájajte na malé kúsky a vložte do panvice. Pridajte kokosový olej, kokosový cukor a škoricu a všetko spolu povarte, kým jablká úplne nezmäknú. Nechajte to všetko odpočívať kým úplne nevychladne. Zmäknuté kúsky jabĺk môžete naservírovať na pečivo alebo ich rozmixovať dohladka na mixér, aby ste získali jablkový krém.
Ďalej je to jogurtový krém. Najskôr vezmite želatínové pláty a namočte ich do studenej vody až do okamihu. Medzitým nalejte 3 ČL mlieka do panvice, zohrejte ju a pridajte namočenú želatínu. Všetko spolu prehrejte kým sa želatína nerozpustí. Ďalším krokom je šľahanie sladkej smotany. V inej miske zmiešajte jogurt s kokosovým cukrom a vanilkou. Pridajte horúcu želatínu a dobre ju premiešajte (najlepšie mixérom). Potom pridajte vychladený jablkový krém. V poslednom kroku jemne pridajte šľahačku a začnite pripravovať pečivo (ako je vysvetlené vyššie).
Upečené pečivo polejeme jogurtovým krémom alebo pridávame lyžicou. Pred podávaním dezertu ho polejte jablkovým krémom, posypte škoricou a ozdobte ľubovoľne – na vrch môžete pridať kúsky jablka alebo krém. Hotovo! Pred Vami je jednoduchý a mimoriadne ľahký dezert.
Dúfame, že sa Vám recept bude páčiť tiež. Pamätajte, že je to úplne ľahký dezert Takže z neho môžete bez zlého svedomia zjesť dva kúsky. Vychutnajte si božské príchute!