Bezlepková diéta – ÁNO alebo NIE?
S najnovšími stravovacími trendmi spôsobil lepok veľa prachu. Mnoho ľudí ho označuje za jednu z hlavných príčin obezity a zažívacích problémov. Ľudia, ktorí nemajú celiakiu alebo nie sú precitlivení na lepok, však nie sú poškodení. Nesprávne vylúčenie lepku z potravy môže mať navyše negatívne následky. Tu odhalíme výhody a nevýhody lepku a bezlepkovej diéty.
Čo je to lepok?
Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v niektorých cereáliách, vďaka ktorej sú chlieb a cereálne výrobky elastické a žuvateľné, a preto je dôležitou ingredienciou pekárenských výrobkov. Je to jediný proteín v potravinách, ktorý nedokáže odbúrať žalúdočná kyselina, čo v prípade celiakie môže viesť k zápalu čriev. U zdravých jedincov absorbujú črevné klky v tenkom čreve živiny do krvi. V prípade celiakie dráždi lepok črevné klky alebo dokonca vyvoláva imunitnú odpoveď. V takom prípade môže pravidelná konzumácia lepku viesť k poškodeniu alebo rozpadu črevných klkov a následne k zlej absorpcii živín.
Najväčšie riziká bezlepkovej diéty:
Najväčším rizikom je určite nevyvážená strava a následne nedostatok základných živín. Bezlepkové náhrady chleba a muffinov sú rovnako nezdravé ako tie, ktoré obsahujú lepok. Okrem toho v dôsledku nevyhnutného spracovania výrobkov môžu tieto výrobky stratiť niektoré veľmi dôležité živiny, ako napríklad: vlákninu, železo, zinok, vitamíny skupiny B, vápnik a fosfor. Takéto výrobky navyše obsahujú viac kalórií a cukru, pretože lepok dodáva jedlu príchuť, ktorú je potrebné v bezlepkových výrobkoch nahradiť. Niektorí sa mylne domnievajú, že bezlepková diéta pomáha pri chudnutí, ale môže sa stať opak v dôsledku nadmerného príjmu kalórií, sacharidov a cukru. Okrem chudnutia sme tiež podvyživení, čo vedie k malátnosti a možným zdravotným problémom.
Výhody bezlepkovej diéty:
O výhodách bezlepkovej diéty môžeme hovoriť, iba ak si doprajeme jedlá, ktoré sú už prirodzene bezlepkové, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné bezlepkové cereálie, chudé bielkoviny, zdravé tuky. V tomto prípade je bezlepková strava zdravá, pretože sa vyhýbame príjmu rafinovaných sacharidov a cukru. Môžeme teda tiež zhodiť nejaké to kilo navyše a zlepšiť celkovú pohodu. Pre ľudí, ktorí nie sú precitlivení, však lepok z celých zŕn nespôsobuje žiadne problémy.
Ktoré jedlá sa odporúčajú a ktoré nie?
Odporúča sa jesť prirodzene bezlepkové cereálie ako quinoa, amarant, pohánková kaša, proso kaša, kukurica. Ďalej strukoviny, semiačka a orechy, ovocie a zelenina, vajcia, ryby a chudé mäso.
Mali by sme sa vyhýbať chlebu, pivu, koláčom, sušienkam a krekrom, croissantom, cestovinám a spracovaným potravinám.
Tip na nákup: označenie bez lepku neznamená, že je aj zdravé, dôležité je množstvo cukru a energetická hodnota produktu.
Produkty v košíku
Špeciálna ponuka len tu!
Pridajte k objednávke a ušetrite!
FatBurn Tea*
Prispieva k metabolizmu tukov, odbúrava nadbytočnú telesnú hmotnosť a prirodzene potláča pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselín, 11 vitamínov a 8 minerálov pre silný imunitný systém
Vitamín D3 v prášku*
Najviac biologicky dostupná forma prášku vitamínu D3