Kakao, jedna z najkomplexnejších superpotravín na svete
Kakao je druh vždyzeleného tropického stromu, ktorý produkuje čokoládu v čerstvej podobe predtým, ako sa do nej pridá cukor, tuk a ďalšie prísady. Rastie v osobitných regiónoch vrátane Mexika a Južnej Ameriky, odkiaľ pochádza najviac kakaových bôbov.
Kakaové bôby, čokoláda a kakaové maslo sa získavajú z kakaových bôbov. Kakao je plné antioxidantov, horčíka a živín, ktoré nás napĺňajú energiou, robia nás zdravými a šťastnými.
Od maličkého kvetu až po veľké ovocie
Kakao získavame z plodov kakaovníka Theobroma. Je to vysoký, vždyzelený strom, ktorý rastie v tienistých oblastiach dažďových pralesov pozdĺž rovníka. Kvety a neskôr plody kakaa vyrastajú priamo z kmeňa alebo starších konárov. Kvety sú malé, s priemerom 1 – 2 cm, s ružovou stopkou a plody sú väčšie. Kakaové bôby sú uzavreté vo veľkej farebnej tobolke, ktorá sa počas dozrievania zmení na žltú, červeno-žltú alebo oranžovú. Plody sa veľmi líšia veľkosťou, tvarom a textúrou, pretože ich priemer sa pohybuje od asi 10 cm do 40 cm a viac. Struky v tvare amerického futbalu sú veľmi cenné, pretože obsahujú 20 až 60 kakaových semien alebo bôbov, ktoré sú ukryté vo vnútri snehovo bielej buničiny, ktorá sa nazýva buničina. Z kakaových bôbov sa vyrába kakao a čokoláda. Každé zrno obsahuje veľké množstvo tuku a špecifický alkaloid teobromín, po ktorom dostala rastlina vedecký názov. Zber kakaových strukov sa neobmedzuje iba na ročné obdobie, preto sa zberajú počas celého roka, pretože jeden strom môže mať plody v rôznych štádiách zrelosti.
Potraviny zvyšujúce náladu
- Kakao obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá stimuluje produkciu serotonínu, podporuje pocit radosti a pomáha predchádzať miernej depresii. Výhody zahrnutia kakaa do stravy možno využiť pomocou kakaa v nasledujúcich formách:
- Kakaové boby sú základom všetkých čokoládových výrobkov. Tieto super semená neobsahujú cukor, ale obsahujú bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, horčík, vitamíny B, C a E a mnoho ďalších výživných látok. Vysoký obsah horčíka v kakaových bôboch môže zvýšiť pevnosť srdcového svalu, regulovať náš krvný tlak a znížiť možnosť vzniku krvných zrazenín a mŕtvice. Horčík odstraňuje toxíny z nášho tela a zvyšuje zásaditosť. Drvené kakaové bôby sú vynikajúce do jogurtov, dezertov, nápojov atď.
- Kakaový prášok je vynikajúci v teplých i studených nápojoch.
- Kakaové maslo je bežnou zložkou kozmetických výrobkov kvôli svojej výživovej hodnote a trvanlivosti. Vyživuje suchú pokožku, zjemňuje ju a príjemne vonia. Blahodárne pôsobí pred a po slnení. Môže sa použiť na domácu kozmetiku (telové mlieko, mydlo …).
Kakaový prášok Bio
doplnok stravy
Raw a ekologicky vyrobený kakaový prášok
- Organicky vyrobený
- Zdroj horčíka
- Zdroj železa
- Zdroj zinku
- Prémiová kvalita
- Raw
Produkty v košíku
Špeciálna ponuka len tu!
Pridajte k objednávke a ušetrite!
FatBurn Tea*
Prispieva k metabolizmu tukov, odbúrava nadbytočnú telesnú hmotnosť a prirodzene potláča pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselín, 11 vitamínov a 8 minerálov pre silný imunitný systém
Vitamín D3 v prášku*
Najviac biologicky dostupná forma prášku vitamínu D3