Pohyb a správna výživa sú kľúčom k zníženiu hladiny cholesterolu
Okrem cvičenia zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní hladiny cholesterolu aj strava. Odborníci z The New England Journal of Medicine tvrdia, že správna výživa môže znížiť hladinu cholesterolu o 20% len za tri mesiace.
LDL cholesterol je možné znížiť pomocou určitých druhov potravín. Jedná sa o potraviny bohaté na steroly a stanoly. Konzumácia potravín, ktoré obsahujú steroly a stanoly, je najjednoduchší spôsob, ako znížiť zlý LDL cholesterol a znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Steroly a stanoly sa vyskytujú prirodzene v malom množstve, v mnohých zrnách, zelenine, ovocí, strukovinách, orechoch a semenách. Pretože majú silné účinky na zníženie hladiny cholesterolu, výrobcovia ich začali pridávať do potravín.
Stanoly a steroly sa nachádzajú v margaríne, pomarančovom džúse, ovsených vločkách atď. Molekulárne sú steroly a stanoly veľmi podobné cholesterolu. Keď cestujú tráviacim systémom, bránia vstrebávaniu zlého cholesterolu do krvi. Cholesterol teda nelepí na steny ciev, ale vylučuje sa ako odpadový materiál.